
In 2013 besloot Geurt Bouw om te schakelen van een traditionele scharrelinrichting naar violiere. Bij deze omschakeling is alles vernieuwd, verlichting, ventilatie, voerinrichting en het stal-systeem.
Warmtewisselaar
Geurt heeft gekozen voor een warmtewisselaar van Van de Glind Regeltechniek en Elektra. De belangrijkste reden daarvoor, zo laat hij weten, was de geringe hoogte van de stal. Doordat er minder lucht per dier beschikbaar is, is een goede ventilatie van belang voor een goed stal klimaat en wil Geurt Bouw minimaal 1 m3/dier kunnen ventileren of het nu zomer of winter is. Een ander voordeel, de mest droging. Doordat de warmtewisselaar lucht met een lage luchtvochtigheid inbrengt boven de mestband weet Geurt het hele jaar door een droge stof te bereiken van meer dan 70% en krijgt hij tegenwoordig zelfs geld toe op de mest die wordt afgevoerd. Daarnaast is een vernevel systeem ingebouwd in de warmtewisselaar. Hierbij wordt het water verneveld in de uitgaande lucht, voordeel van dit systeem is dat de luchtvochtigheid van de naar binnen komende lucht niet stijgt maar toch wordt gekoeld. Hierdoor is het koelende effect nog groter aangezien een kip afhankelijk is van koeling door de verdamping van water door de ademhaling, wat minder goed gaat als de luchtvochtigheid al enigszins verzadigd is door verneveling binnen de schuur.
Voor het completete verhaal raad ik u aan op de foto’s te bekijken.

Het bedrijf van Geurt Bouw is gevestigd in Achterveld en bied plaats aan 43.000 kippen.

Bij de aanleg van de stal is in overleg met Geurt Bouw besloten om Hoog Frequente TL-verlichting te gebruiken en is volledig dimbaar. Dit is rustiger voor de dieren en bespaard ook nog een op de energie rekening.

Om te voorkomen dat de dieren een rustig plekje vinden in het systeem is voor LED-verlichting gekozen. Voordeel van LED-verluchting is de gelijke verdeling van licht en het is dimbaar.

De bestaande nok-ventilatie is aangepast en is nu geïntegreerd in het complete ventilatie systeem.

Om de dieren binnen te houden en ongewenste gasten buiten wordt het gebruik gemaakt van een gordijn bij de scharrelruimte.

De warmte is .. meter lang en bediend beide stallen.

Hier ziet u de aanvoer van verse lucht door middel van een centrifugaal ventilator en de afvoer van stallucht met een verlengde afvoer voor optimale trek en afstand tot de aanvoer.

Vanuit hier wordt de verse lucht uit de warmtewisselaar verspreid en stallucht naar de wisselaar getransporteerd. Het is dus geen luchtmengkast.

Om de verse lucht op de goede plaats te krijgen wordt deze verspreid en getransporteerd naar de verschillende buizen die over de mestband lopen.

Iedere mestband wordt belucht.

De uitgaande stallucht wordt gefilterd hierdoor loopt de capaciteit langzaam terug.
Om de warmtewisselaar optimaal te laten presteren wordt het filter daarom meerdere malen per dag schoongezogen, het stof wordt daarna in zakken opgevangen.

Voor Geurt Bouw is een oplossing op maat gemaakt. Door middel van dit display kan Geurt het voer, ventilatie en verlichting regelen in beide stallen. Ook wordt de voortgang gelogd op een sd-kaart of USB-stick.

Van de Glind Regeltechniek en Elektra heeft ook de weeg-installatie geïnstalleerd en geïntegreerd in een centraal systeem.

Om ‘s winters de warmte binnen te houden zijn de deuren van sandwich panelen gemaakt. Voor een goede aansluiting met de buitenmuur is er gebruik gemaakt tochtband die gelijkenissen toont met die in uw auto.

Hier ziet u een luchtfoto van de stallen rechts onderin ziet u de mestopslag.

De mest bij Geurt Bouw wordt opgeslagen in een mestopslag naast de stallen.
Nadat de mest van de mestbanden afkomt wordt het ondergronds getransporteerd naar de mestopslag. In de mestopslag zit een ventilator die stallucht over de mestband de mest opslag inblaast. Het voordeel van dit systeem is dat zelfs in de winter de droge stof van de mest boven de 70% uitkomt.

De mest wordt ondergronds getransporteerd naar de mestopslag de extra ruimte die u hier ziet zorgt ervoor dat stallucht naar de mestopslag kan.