Hoogfrequente TL

verlichting

De TL-buis of tube luminescent in het Frans stamt al uit het jaar 1935 en is in principe een buis welke aan de binnenkant is bedenkt met fluorescerende stof die de ultraviolette straling opgewekt door gasontlading omzet in zichtbaar licht. Na vele jaren trouwe dienst is er een opvolger, in de vorm van de hoog frequent tl-buis. Deze lamp gaat tot wel twee keer zo lang mee en verbruikt 20 tot 65% minder energie. Het kan daarom interessant zijn om te kijken wat de mogelijkheden zijn om de traditionele TL-lampen te vervangen.

Er zijn verschillende manieren waarop je je tl-verlichting kunt ‘upgraden’ naar hoogfrequente verlichting.
  1. De oude armaturen vervangen voor hoogfrequente armaturen. Hierbij vervang je direct de aanwezige armaturen. Let op: dit is een flinke investering, dus deze optie is vooral geschikt voor ondernemers die hun verlichting toch al wilden vervangen bijvoorbeeld om de stal op te knappen of omdat de oude lampen al veel branduren hadden gemaakt. Je kunt met deze oplossing ongeveer 65 procent besparen.
  2. De oude tl-verlichting ombouwen naar hoogfrequente tl. Wil je niet de complete armaturen vervangen? Dan kun je er ook voor kiezen om in de bestaande armaturen een energiezuinig elektronisch voorschakelapparaat (EVSA) te plaatsen. Daarbij verwijder je het oude elektromagnetische voorschakelapparaat (VSA). De EVSA gebruikt veel minder energie dan een VSA. Met deze oplossing bespaar je ongeveer 40 procent.

Tip: vervang je je bestaande tl-balken door hoogfrequente? Dan kun je in aanmerking komen voor Energie Investerings Aftrek (Energie-efficiënt verlichtingsysteem, 210501). Hiermee kun je 41 procent van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst.