Verlichting

light

In steeds meer stallen ontbreken ramen en neemt de kunstmatige verlichting te taak van de natuur over. Verlichting is voor pluimvee dan ook een belangrijke factor. De daglengte en de lichtsterkte beïnvloeden voerverbruik en productie. Vooral in de nieuwe alternatieve systemen voor leghennen is goede verlichting een van de manieren om pikkerij en kannibalisme onder controle te houden; daarbij is een juiste lichtverdeling van belang voor het beperken van het aantal buitennesteieren. Bij vleeskuikens, kalkoenen en eenden is verlichting een van de onderdelen om de resultaten te optimaliseren.

Tegenwoordig zijn er verschillende alternatieven, zo kan er gekozen worden voor gloeilampen, (hoogfrequent) TL-lampen, slang- en LED-verlichting. Om een goede keuze te maken is de context doorslaggevend. Neem een volièresysteem hier kan het voorkomen dat met alleen hoofdverlichting aan het plafond of wanden schaduwplekken ontstaan in het systeem. Worden deze plekken te donker hebben hennen de neiging daar een rustig plekje op te zoeken om hun ei te leggen. Deze plekken hebben dus als gevolg dat het percentage buitennesteieren toeneemt, hier is dus extra verlichting nodig. Voor deze vaak kleine en lage ruimte is het van belang dat de verlichting niet te fel is en goed verdeeld word. Soms wordt hier gekozen voor gloeilampen of PL-lampen. Echter kiest men voor deze oplossing dan krijgt u te maken met de volgende nadelen:

  • De lampen zijn niet schokbestendig. Als de kippen op de lamp kunnen pikken, verkort dit de levensduur van de lamp.
  • De lampen produceren relatief veel licht. Dit kan tot gevolg hebben dat de lichtverdeling niet optimaal is en dat het lichtniveau plaatselijk veel te hoog wordt. Bij een hoog lichtniveau is de kans dat pikkerij optreedt groter. Door te dimmen kan dit eventueel worden opgelost, maar daarmee wordt de lichtverdeling ook weer slechter.

De toepassing van slang- of LED-verlichting kan de oplossing wezen. Doordat de lichtbronnen op geringe afstand van elkaar zijn geplaatst zal er een meer homogene lichtverdeling zijn wat buitennesteieren en pikkerij tegengaat. Echter door het relatief hoge verbruik van de slang-verlichting wordt er tegenwoordig steeds vaker gekozen voor LED-verlichting.

Bent u benieuwd naar wat verlichting in uw specifieke situatie kan opleveren? Wij kunnen u adviseren als het gaat om de verlichting in de nieuwe maar ook bestaande situatie. Het kan zo zijn dat in de bestaande situatie u door de aanleg van een nieuw energiezuinig systeem in aanmerking komt voor subsidies of andere financiële regelingen.